Services

Lettere udbuds- og tilbudsproces for alle

17. okt. 2016 af Rikke Carlsen
Del på
Det er slut med at bruge unødig tid og energi på usikre tilbudslister med den gratis web-app Tilbudslister.dk.

Se grafikken i større format her.

I dag bliver intet projekt i byggeriet til uden digital hjælp – fra tegninger og modeller til ingeniørberegninger. Og gennem fortsat udvikling og digitalisering kan vi blive ved med at forbedre arbejdsgange, effektivisere og endda spare penge ved en bedre implementering af de muligheder, de digitale hjælpemidler giver.

Det mener Tore Hvidegaard også. Han er arkitekt og har tidligere selv siddet i byggeprojekter - i dag driver han virksomheden 3dbyggeri danmark, der leverer BIM-modeller og rådgivning om deres brug til en række aktører i byggebranchen.

”Tilbudslister er virkelig et ømt punkt i mange projekter. Vores uformelle undersøgelser pegede på, at rigtig mange, både på bygherresiden, blandt arkitekter og ingeniører, og hos de udførende, bruger meget tid og energi på tilbudslister, og oplever megen frustration," siger han.

Usikkerheder suger energi

Et projekt behøver ikke være specielt stort, før tilbudslisterne vokser til endeløse sider af excel-ark. Disse udformes som regel fra projekt til projekt og udfyldes manuelt - og derfor opfinder man så at sige den dybe tallerken hver eneste gang.

Det betyder også, at de bydende virksomheder ikke kan vide, hvad de kommer til at modtage; nogle gange er listerne vildt detaljerede, andre gange meget mindre - somme tider kommer de som pdf-filer, så man først skal skrive dem ind i Excel pr. håndkraft, før man kan begynde at regne på dem, og så videre.

Tilbudsliste-standard og webapplikation

Derfor har bips (nu: Molio – Byggeriets Videncenter) udviklet en tilbudsliste-standard i forbindelse med cuneco-projektet i 2014; CCS Tilbudsliste.

Tilbudsliste-standarden er en del af CCS, og findes som en XML-computerfil-standard, der kan integreres op mod alle de programmer, der bruges rundt omkring i branchen – og det har Tore Hvidegaard og hans hold valgt at gøre.

I dag er tilbudslister.dk klar til at møde verden. Faktisk har systemet fungeret et stykke tid som beta-version, og enhver kan afprøve det ved at besøge adressen på nettet.

Ud fra tanken om, at en stor del af problemet med manglende brug af standarder er tilgængeligheden, valgte man nemlig at bygge bro i form af en web-app. Sådan én kan alle få adgang til via en internetforbindelse - og så er det blot at oprette sig. Gratis selvfølgelig.

”Det er gået over al forventning”

Tilbudslister.dk virker som et bruger-interface til CCS-standarden for tilbudslister, og det vil sige, at man enten kan oprette lister fra bunden via web-app'en, eller man kan uploade sine egne lister fra det program, man nu bruger, og tilpasse dem standarden.

Når listen er oprettet, kan man arbejde videre med den og for eksempel dele den op og sende dele til forskellige bydende virksomheder. På samme måde kan de bydende parter arbejde med den modtagne del-liste på tilbudslister.dk, eller man kan eksportere den til det program man bruger. Når del-listerne kommer udfyldte tilbage, kan udbyderen samle dem igen, sammenligne tilbud m.m.

Alt sammen på fuldstændig samme måde fra et projekt til et andet, og hos alle, der deltager i udbudsprocessen.

"Vi har allerede gennemført en 'rigtig' udbudsproces via tilbudslister.dk", siger Tore Hvidegaard, og fortsætter: "Det er gået over al forventning".

Det dybere formål med tilbudslister.dk-projektet er at hjælpe brugen af standarderne indenfor i branchen, og dermed give udbyderne af arkitekt- og ingeniørsoftware motivation for at integrere dem direkte i deres programmer. Derfor vil web-app'en køre i hvert fald frem til 2017, og vil forblive gratis, som en hjælp til branchens aktører. Samtidig er dialogen med software-udbyderne allerede gået i gang.

"Det er en succes-parameter for os, at standarden bliver accepteret i branchen", siger Tore Hvidegaard, "så vi har tænkt os at måle på det i projektets løbetid. Der er jo ikke noget ved at sætte sig et mål, hvis man ikke finder ud af om man har ramt det".

Personlig adgang

Log ind for at få adgang til værktøjer og personlige favoritter.