Services

Danmark fører internationalt i brugen af BIM og IFC

15. mar. 2016 af met@bips.dk
Del på
De danske virksomheder ligger forrest i brugen af BIM og IFC, viser en ny international BIM-survey fra NBS.

bips gennemførte forrige år en BIM-survey blandt de danske virksomheder. Resultaterne indgår i en ny, international BIM-survey, som NBS i Storbritannien netop har udgivet. Her sammenlignes anvendelsen af BIM i Storbritannien, Tjekkiet, Canada, Japan og Denmark – og Danmark ligger forrest på de fleste parametre.

BIM er fremtiden

BIM opfattes forskelligt og bruges til forskellige formål. Men at BIM er fremtidens måde at håndtere projektinformation på, det er mere end 3/4 af deltagerne i hvert enkelt land enige om.

I alle lande forventes anvendelsen af BIM også at vokse betydeligt i de kommende år. Hvis deltagernes forventninger går i opfyldelse, vil BIM være normen frem for undtagelsen allerede om tre år.

Ingen roser uden torne. Implementeringen af BIM er krævende og forudsætter nye arbejdsmetoder og processer; det er der stor enighed om på tværs af landene. Men der er tilsvarende enighed om, at det er umagen værd, idet næsten ingen BIM-brugere ønsker, at deres virksomhed ikke havde indført BIM.

Danmark ligger forrest

Danmark er det land i undersøgelsen, som i størst grad bruger BIM: 78 % af de danske deltagere bruger BIM i et vist omfang. I de øvrige deltagerlande varierer niveauet fra 25 % til 67 %.

Danmark fører også an i brugen af IFC, idet 65 % af de danske deltagere har brugt IFC på deres projekter, mens niveauet i de øvrige lande er 31-55 %.

Brugen af BIM kan være mere eller mindre avanceret. I Danmark udfører 67 % analyser i de digitale modeller, fx energianalyser og akustiske analyser, hvilket er lidt flere end i de andre lande. Vi er også godt med, hvad angår udførelsen af kollisionskontrol i digitale modeller i samarbejde med andre: Her er andelen 79 %, mens Tjekkiet leder med 84 %.

Resultaterne skal tages med et gran salt, da det især er frontløbervirksomheder, som har valgt at deltage i BIM-undersøgelsen. Dette gælder dog for alle deltagerlandene, så Danmarks relative førerposition må formodes at holde.

Løbende internationale sammenligninger

Rapporten er NBS’ anden internationale BIM-survey. NBS vil fortsætte med at lave internationale BIM-surveys og løbende søge at udvide antallet af deltagerlande.

bips planlægger også fremover bidrage med danske resultater.

Læs rapporten: NBS International BIM-survey 2016.

Personlig adgang

Log ind for at få adgang til værktøjer og personlige favoritter.