Services

BIM og anlæg - finske videoer

17. dec. 2013 af Anonymous
Del på
Se de finske erfaringer

Den første video viser erfaringer fra fire forskellige pilotprojekter i byen Espoo, hvor Rambøll Finland Oy har være rådgiver. Her er anvendt BIM i projekteringen, som har været mere omfattende end ellers, men samtidig har givet en række fordele. I modellen er alt præcist, og eksisterende terræn kan ses sammen med udgravninger, vejføring, kabler, kurver mv. Præcise mængder fra modellen anvendes ved mængdeberegning og kalkulation. 

Ved udførelsen er entreprenørmaskinerne udstyret med et it-kontrolsystem samt antenner og sensorer. Informationer fra modellen lægges ind i kontrolsystemet og anvendes som grundlag for arbejdet.

Den anden video viser den finske anlægsentreprenør og -rådgiver, Destia Oys, brug af modeller ved produktion og kvalitetskontrol af jernbaneanlægget Riippa-Eskola RU2.
Allerede ved projekteringen tages højde for produktionen. Kvalitetskontrollen omfatter kontrol af model fra rådgiver, kontrol af maskiners nøjagtighed, kontrol af as built og af as built-mængder. På pladsen indgår modellen i maskinernes kontrolsystem, ligesom der anvendes en tablet med modellen.

I anlægsprojekterne har der som standard ved udveksling af modeller været anvendt LandXML.

Videoerne blev vist ved seneste nordiske infra-workshop 19. november 2013 i Helsingfors, se artikel ÅpenBIM for infrastruktur finner formen.

Program og præsentationer fra nordisk infra-workshop 

Personlig adgang

Log ind for at få adgang til værktøjer og personlige favoritter.