Services

Videoreportage: I Aarhus bruger man mobilen til kvalitetskontrol

9. apr. 2013 af Anonymous
Del på
Når man udfører kvalitetssikring med mobiltelefonen, sparer man hurtigt en masse besværligt skrivebordsarbejde. Metode tager en eftermiddag at lære.

Fra denne vinter og de næste par år frem skal man ikke bevæge sig meget rundt i Aarhus, før man støder på orange afspærringer og opbrudt asfalt. Aarhus Vand A/S gennemfører nemlig en storstilet renovering af byens kloakker. Mens selve arbejdet foregår ganske konventionelt, er én ting nyt for entreprenørerne. Kvalitetssikring og fotodokumentation udføres nemlig med mobiltelefoner, og kvalitetsrapporten stykkes sammen automatisk. Metoden hedder digital kvalitetssikring.

Faktisk er det bygherren, der indirekte har stillet krav om, at registreringen af arbejdet skal foregå digitalt. Hos Aarsleff A/S og Entreprenørfirmaet Østergaard A/S, to entreprenører på sagen, har man lært, hvordan man gør, og nu oplever man allerede fordelene. Det sparer kort fortalt deres tid.

Ved en almindelig kvalitetssikring går en medarbejder ude i marken med et digitalkamera og fotograferer arbejdet, som det udføres. Men på travle dage er det ikke sikkert, kameraets billeder straks overføres til computeren, og det er let at komme til at udskyde arbejdet med at samle billeder og beskrivelser i en rapport. I værste fald sidder man få dage før afleveringsfristen med en masse billeder med navne som ’IMG_4889.JPG’. Ved siden af har man beskrivelser og noter til billederne på løse papirark. Så er der lang vej hjem.

Med digital kvalitetssikring er sagen en anden. Metoden er ikke baseret på digitalkamera, men på såkaldte smartphones – altså kameramobiltelefoner med internetforbindelse. iPhone og Android-telefoner hedder to af de nye typer. Programmet, som man køber licens til, spørger gennem en enkel menu, hvad man skal registrere, og så trykker man på udløseren. Billedet tages, det vedhæftes gps-koordinater og sendes af sted til en server. Her sættes billederne og de informationer, man har givet, automatisk ind i en rapportskabelon. På den måde fjerner man altså det manuelle arbejde med at sidde og samle billeder og beskrivelse. Og når arbejdet bliver enklere, bliver KS-rapporten som regel også bedre.

”Før skulle jeg sidde og ændre billedernes størrelse og navn og vedhæfte information om, hvor de er taget osv. Det tager altså tid. Nu hvor vi bare tager billederne med telefonen og med det samme lægger dem op på serveren, kan jeg bruge min tid på andre opgaver,” siger projektleder Martin Bojsen fra Aarsleff A/S. Tidligere stod han for at samle billeder og tekster og udfærdige rapporterne.

Det kan læres på en eftermiddag
Da Aarsleff A/S og Entreprenørfirmaet Østergaard A/S skulle prøve den nye metode, var en del af grunden, at bygherren, Aarhus Vand A/S, forlangte, at al dokumentation skulle lægges op på en fælles portal på nettet, Sharepoint. Ingen af virksomhederne kendte til metoden i forvejen, og besluttede derfor at søge om en såkaldt Videnkupon. Det er en pulje, der er målrettet erhvervsudvikling.

På den måde kom de i kontakt med Jens Heldgaard, lektor på VIA UC i Horsens. Han lærte dem at håndtere både smartphones og FotoDok, som én af softwareløsningerne hedder. Jens Heldgaard lægger vægt på, at det ikke kræver store IT-færdigheder, at lære digital kvalitetssikring.

”Systemet fra FotoDok er utrolig brugervenligt. Det grundlæggende kan faktisk læres på en eftermiddag – og så er man i gang. Det hele foregår ude på byggepladsen, for det er vigtigt at lære det i de omgivelser, hvor det faktisk skal bruges. Og det er altså ikke et klasseværelse,” fortæller han.

Personlig adgang

Log ind for at få adgang til værktøjer og personlige favoritter.