Services

Arkitektfirmaet HS bruger buildningSMART-formater i kvalitetssikringen

7. apr. 2015 af Anonymous
Del på
"Vi har fanget en del fejl på den måde," siger Leif Skaaning.

Arkitektfirmaet HS i Slagelse er én af de virksomheder, der nu mærker, at også kommuner og regioner er begyndt at kræve digitalt byggeri. Det lille arkitektfirma med 9 ansatte har udviklet sig med rekordfart og arbejder i dag på en måde, man normalt forbinder med landets større tegnestuer. For bare seks måneder siden tegnede de primært i 2D.

”Vi havde i et stykke tid talt om at gå over til Revit, og da vi fik Lundebo-projektet, tog vi udfordringen op,” siger Leif Skaaning. Det er Sorø Kommune, der er bygherre, og som har stillet krav om udbud med mængder på baggrund af en bygningsmodel. Lundebo udgøres af 58 boliger med tilhørende servicearealer, og anlægssummen er ca. 110 mio. kr.

HS hyrede konsulentvirksomheden Likan, som holdt fire kurser på tegnestuen og hjalp med at bygge templates og objekter. Bl.a. satte Likan Revit-objekterne op, så de stemmer overens med måleregerne, og så modellen kan danne baggrund for udbudsmængderne.

Mængder fra model til tilbudsliste
I dag er Leif Skaaning og kollegerne nærmest selvkørende og trækker mængder fra model til kalkulationsprogrammet Sigma. Han oplever dog også ulemper.

”Vi må skille mange konstruktioner ad og modellere efter entrepriseopdeling. På Lundebo-projektet modellerer vi fx vores ydervægsbeklædning separat fra betonelementerne, fordi de tilhører to forskellige entrepriser og derfor skal ende i to mængdeopgørelser. Det er en stor ændring fra tidligere.”

Bruger buildingSMART-formater
Bygningsmodellerne bliver også kollisionskontrolleret. Det står Likan for og sender en såkaldt BCF-fil tilbage til HS. BCF er et buildingSMART-udviklet format, som man bruger til at knytte kommentarer til enkelte objekter.

”Vi sender en IFC-fil til LIKAN. De laver kollisionskontrollen og sender en BCF-fil med kommentarer tilbage. Den fil peger på områder med problemer, fx to vægge der ligger oveni hinanden. Vi har fanget en del fejl på den måde.”

Ofte har man forbundet BCF-formatet med projekter i større virksomheder, men tilsyneladende rykker det nu ud til mindre og mere lokalt forankrede virksomheder.

Hos Likan siger Asmus Larsen, at historien er et eksempel på, at det ikke nødvendigvis er så svært at omstille sig til nye krav. ”Jeg synes HS viser, at der ikke er langt fra tanke til handling hos små, lokale virksomheder. Jeg må indrømme, at jeg er imponeret over, hvad jeg har set.”

Lundebo-projektet, som altså er Arktitektfirmaet HS’ Revit-debut, bliver udbudt i løbet af foråret. HS fungerer på det pågældende projekt som underrådgiver til Arkiplus.

Personlig adgang

Log ind for at få adgang til værktøjer og personlige favoritter.